Trekking Pole Review: Black Diamond Trail Shock

0
Trekking Pole Review: Black Diamond Trail Shock

Ανασκόπηση του Black Diamond Trail Shock καθώς και ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε μπαστούνια πεζοπορίας.

Χρησιμοποιούσαμε μπαστούνια πεζοπορίας από τότε που ήταν πολύ συνηθισμένα να τα βλέπουμε κατά μήκος του μονοπατιού και έπρεπε να εξηγήσουμε ότι όχι, δεν κουβαλούσαμε κοντά στύλους του σκι.

Πεζοπορούμε συχνά και σε κακοτράχαλο έδαφος, οπότε οι πεζοπορικοί στύλοι έχουν νόημα για εμάς.

Σημείωση: Αυτές είναι δικές μας αγορές και δεν παρασχέθηκαν από καμία εταιρεία για έλεγχο.

Αναθεώρηση Trekking Pole

Χρειάζεστε κοντάρια πεζοπορίας;

Υπάρχει άφθονη συζήτηση στο Διαδίκτυο για το εάν οι πόλοι είναι χρήσιμοι ή όχι.

Ρεαλιστικά, ένα στιβαρό ραβδί που βρέθηκε κατά μήκος του μονοπατιού μπορεί να κάνει το κόλπο για εσάς – ειδικά αν εστιάζετε στην ελαφριά πεζοπορία. Τα καλά μπαστούνια πεζοπορίας συχνά αφήνονται στις κεφαλές των μονοπατιών, στηριγμένα σε δέντρο ή πινακίδα μονοπατιού.

Όμως, βρήκαμε μπαστούνια πεζοπορίας ανεκτίμητης αξίας για τη μείωση του αντίκτυπου στις αρθρώσεις, για τα σπασμωδικά γόνατα που μισούν τις κατηφόρες και για τις διαβάσεις ρεμάτων.

Όντας λίγο clutz, έχουν σώσει τον πισινό μου αμέτρητες φορές.


Θεωρήσεις

Πόσο θα τα χρησιμοποιήσετε;
Χρησιμοποιώ μπαστούνια πεζοπορίας για σχεδόν κάθε πεζοπορία που δεν είναι επίπεδη ή σύντομη, επομένως χρειάζομαι ένα καλό ζευγάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ.

Ο Τομ σπάνια τα χρησιμοποιεί εκτός και αν κάνουμε μια σκληρή/απότομη ή πολύ μεγάλη πεζοπορία, οπότε ένα πιο ελαφρύ και πιο συσκευασμένο ζευγάρι έχει πιο νόημα.

Κάνεις χιονοπέδιλα;
Οι πόλοι θα κάνουν διπλό καθήκον για εσάς τότε – απλώς βεβαιωθείτε ότι οι πόλοι σας μπορούν να δεχτούν «καλάθια χιονιού».

Αυτά είναι πιο φαρδιά από τον κανονικό δίσκο στο κάτω μέρος και εμποδίζουν τον στύλο να τρυπήσει στο χιόνι. Μερικά θα έρθουν με αυτά που μπορείτε να τα ανταλλάξετε ή μπορείτε να τα αγοράσετε ξεχωριστά.


Σχετίζεται με: Οδηγός Snowhoe


Βάρος
Γενικά, θέλετε ό,τι πιο ελαφρύ μπορείτε να αντέξετε οικονομικά γιατί τα κρατάτε όλη μέρα ή τα μεταφέρετε σε ένα πακέτο. Ακόμη και λίγο λιγότερο βάρος κάνει τη διαφορά κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας.

Όταν χειριζόμασταν όλα τα κοντάρια μας ταυτόχρονα για να τραβήξουμε αυτές τις φωτογραφίες, η διαφορά βάρους μεταξύ τους ήταν εντυπωσιακή.

Σοκ
Αυτά προσθέτουν βάρος, αλλά βοηθούν να απαλύνετε λίγο τους βραχίονες/αγκώνες.

Το πρώτο μου ζευγάρι τα είχε, μετά πήρα ultralites χωρίς, και τώρα τα έχει το τωρινό μου ζευγάρι.

Είμαι κάπως αναποφάσιστος για το ποιο προτιμώ, αλλά οι κραδασμοί μάλλον υπερτερούν ελαφρώς της εξοικονόμησης βάρους για μένα.

Εάν τα πακετάρετε συχνά, σκεφτείτε να πάτε χωρίς κραδασμούς.

FlickLock

Lever Lock vs Twist Lock
Προτιμώ εντελώς τις κλειδαριές με μοχλό από τις κλειδαριές περιστροφής (που φαίνεται να αποτυγχάνουν τελικά).

Αντί να στρίβετε για να κλειδώσετε τα τμήματα στη θέση τους, οι γλωττίδες που αναποδογυρίζουν ανοίγουν για να επιτρέψουν στα τμήματα να τηλεσκοπηθούν στο επιθυμητό μήκος και, στη συνέχεια, οι κλειδαριές σφίγγονται ξανά προς τα κάτω.

Από λίγο η βίδα στην κλειδαριά πρέπει να ρυθμιστεί εάν σφίξουν για να ανοίξουν.

Μονοπρόσωπο ή ένα ζευγάρι
Οι περισσότεροι στύλοι πωλούνται ως ζευγάρι, αλλά υπάρχουν διαθέσιμα μεμονωμένα επιτελεία πεζοπορίας. Αλλά για να έχετε πραγματικά το πλήρες όφελος, πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα ζευγάρι.

Ανακατεύοντας
Για μένα, αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα στη χρήση πόλων.

Το να ανακατεύεσαι είναι διασκεδαστικό, αλλά το να κρατάς κοντάρια το καταστρέφει εντελώς. Είναι εντελώς εμπόδιο.

Και ειδικά εδώ στο Τζέρσεϊ, τα τμήματα κρυπτογράφησης είναι συνήθως μικρά, οπότε δεν έχει νόημα να σταματήσετε για να τα συμπτύξετε ή να τα βάλετε στο πακέτο σας.

Εάν κάνετε συχνά πεζοπορία σε περιοχές με δυσκολία, τότε ίσως να μην θέλετε να ασχοληθείτε με τα κοντάρια. Το ίδιο και με τα στενά, θαμνώδη μονοπάτια – δεν υπάρχει πού να φυτέψετε τους στύλους ή θα πιαστούν στη βλάστηση.

Αντικατάσταση μύτης
Οι περισσότερες άκρες πόλων μπορούν να αντικατασταθούν εάν φθαρούν… αλλά ποτέ δεν μπήκαμε στον κόπο να το κάνουμε. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έκανε τη διαφορά.

Προστατευτικά μύτης
Καλό είναι να τα έχετε αν τα κοντάρια είναι δεμένα σε πακέτο, αλλά και αν βρίσκονται στις αποσκευές σας.

Πολωνοί πρέπει να έρχονται μαζί τους, αλλά περιμένετε να χάσετε τα καλύμματα με φιλοδώρημα παρά τις καλές προσπάθειές σας!

(Κάπως έτσι τα βρίσκουμε πάντα στο μονοπάτι ή σε χώρους στάθμευσης, ακριβώς όπως πρέπει να πάρουμε αντικαταστάσεις – κάποτε έχασα ένα αλλά βρήκα άλλα τρία την ίδια μέρα στο μονοπάτι των Απαλαχίων).

Σχετίζεται με: Δώρα για Πεζοπόρους


Λέκη Μάκαλους

Οι Πολωνοί μας

Ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε κοντάρια πεζοπορίας κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ή πιθανώς στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Το πρώτο μου ήταν βασικό Ανατολικά ορειβατικά αθλήματα Ζεύγος με κραδασμούς που κράτησαν μέχρι το 2005, όταν ένας πόλος αποφάσισε να κλειδώσει (ούτε να επεκταθεί ούτε να καταρρεύσει) ενώ κατέβαινε στο Γκραντ Κάνυον (καταπληκτικός συγχρονισμός – η πρώτη μέρα του ταξιδιού).

Ο Τομ χρησιμοποιούσε Λέκη Μάκαλους (με σοκ), οπότε σήκωσα Leki’s Strong Ultralites στο κατάστημα ειδών πάρκου. Αυτοί οι συμπαγείς, εξαιρετικά ελαφροί πόλοι τιτανίου (χωρίς κραδασμούς) με εξυπηρέτησαν καλά για 5 χρόνια… μέχρι που ένας άρχισε να καταρρέει.

Όχι δραματικά, αλλά καθώς προχωρούσε η μέρα θα συνειδητοποιούσα ότι ένας στύλος είχε γλιστρήσει μια ή δύο ίντσες πιο κοντά. Παρά την προσαρμογή και το κούμπωμα με το twist lock, ήταν προφανές ότι ήρθε η ώρα για νέους πόλους.


Μαύρα διαμάντια Trekking κοντάρια

Black Diamond Trail Shock Trekking κοντάρια

Έχω χρησιμοποιήσει αυτό το βασικό ζευγάρι Black Diamonds Trail Shocks από το 2010, για πεζοπορίες σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο και για δύο ταξίδια το χρόνο.

Ενώ φροντίζουμε αρκετά καλά τον εξοπλισμό μας, δεν κάνω πολλά σε αυτά παρά μόνο να τα σκουπίζω μια στο τόσο.

 • Αλουμίνιο
 • Διπλό FlickLock
 • Σοκ
 • Λαβή αφρού με προέκταση
 • Ρυθμίζει έως και 55″
 • Μήκος αποθήκευσης: 26″

Δεν χρειάζεται να τα σκέφτομαι, απλά λειτουργούν. Καταρρέουν αρκετά για να χωρέσουν εύκολα στις αποσκευές μας και ενώ βγάζουν από το σακίδιο μου μια αξιοπρεπή ποσότητα, δεν είναι δυσκίνητο.

Η άνετη λαβή αφρού έχει αντέξει και μου αρέσει πολύ η λαβή που εκτείνεται πολύ κάτω από τη λαβή. Το χρησιμοποιώ συνεχώς για ανηφόρες για να κατεβάσω τη θέση του χεριού μου αντί να κοντύνω το κοντάρι.


Exp Vario Trekking Poles

Πολωνοί πεζοπορίας Carbon Exp Vario

Σημείωση: Ενημέρωση 11/2017 – Το Carbon Exp Vario δεν κατασκευάζεται πλέον. Άλλες μάρκες κατασκευάζουν παρόμοιους πόλους με διπλό Z, όπως το Black Diamond Distance FLZ.

Ο Τομ το πήρε Carbon Exp Vario για ένα ταξίδι το 2015 για να αντικαταστήσει τον ηλικιωμένο Λέκη του (που εξακολουθεί να λειτουργεί καλά, αλλά είναι αρκετά βαρύς σε σύγκριση με τους νέους στύλους και ήταν πάντα σφιχτά τοποθετημένοι στις αποσκευές μας).

Το στυλ Z-fold φαινόταν ωραίο όταν βγήκαν και σκεφτήκαμε ότι θα συσκευάζονταν και θα μεταφέρονταν καλύτερα.

 • Εξαιρετικά ελαφρύ, σύνθετο άνθρακα
 • Κλείδωμα περιστροφής Power Lock
 • Συμπαγής, αναδιπλούμενος σχεδιασμός Z
 • Λαβή αφρού
 • Ρυθμίζει έως και 53″
 • Μήκος αποθήκευσης: 16,9

Αυτά είναι εξαιρετικά ελαφριά, πολύ στιβαρά, τα Power Locks κλείνουν με περιστροφή αλλά πολύ ασφαλή (δεν γλίστρησαν ποτέ καθόλου) και σε αντίθεση με πολλούς πτυσσόμενους πόλους, το μήκος είναι ρυθμιζόμενο ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και οι δύο.

Έχουν κάποια μειονεκτήματα:

 • Η λαβή δεν είναι τόσο άνετη. Προορίζονται περισσότερο για περιστασιακή χρήση – με κατεύθυνση προς τα πάνω ή προς την κατηφόρα, διασταυρώσεις με ρέματα και στη συνέχεια απομάκρυνση – σε αντίθεση με το να χρησιμοποιούνται όλη την ημέρα και έχουν θυσιάσει κάποια άνεση για εξοικονόμηση βάρους.
 • Ογκώδες όταν διπλώνεται. Είναι μικρά σε μήκος, αλλά καταλαμβάνουν χώρο σε περίεργο μέγεθος στις αποσκευές μας και είναι δύσκολο να τα χώσουμε σε ένα σακίδιο. Ίσως μια τσάντα θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των πραγμάτων, αλλά αυτό ήταν μια έκπληξη για εμάς. Δεν είναι διαπραγματευτικός, αλλά ενοχλητικός.
 • Όχι τόσο γρήγορα για να ξεβιδωθεί και να καταρρεύσει. Περιμέναμε να χαλάσουν γρηγορότερα, οπότε θα κάναμε τον κόπο να τα αφήσουμε και να τα βγάλουμε κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, αλλά πρέπει να ξεβιδωθούν και είναι επίσης λίγο δύσκολο να φορέσουμε το κλιπ μεταφοράς. Και πάλι, δεν είναι μια διαπραγμάτευση.
 • Δεν είναι δυνατή η αλλαγή σε καλάθια χιονιού. Δεν σκεφτήκαμε να το ελέγξουμε αυτό όταν ερευνούσαμε τους πόλους. Τα είχαμε για μήνες πριν μπει ο χειμώνας και πήγαμε να πάρουμε καλάθια… και καταλάβαμε ότι δεν μπορείτε. Αυτά εκεί είναι για πεζοπορία και μην τα κόβετε για χιόνι.
Exp Vario Trekking κοντάρια διπλωμένα

Συνολικά

Πραγματικά δεν μπορείς να κάνεις λάθος με ένα ζευγάρι Μαύρα Διαμάντια για σταθερή, μακροπρόθεσμη λειτουργία και σχέση ποιότητας-τιμής (επιλογή σας για αμορτισέρ ή όχι).

Αλλά Αγωνίες είναι επίσης μια καλή επιλογή, καθώς χρησιμοποιήσαμε μακροχρόνια τα δύο ζεύγη μας. Στην πραγματικότητα, έχουμε χρησιμοποιήσει 5+ χρόνια σκληρής χρήσης από κάθε έναν από τους πόλους πεζοπορίας μας.

Μπαστούνια πεζοπορίας που είναι δημοφιλή στον ιστότοπό μας (αλλά δεν έχουμε δοκιμάσει) είναι τα Πόλοι από ανθρακόνημα Hiker Hunger.

Σκεφτείτε ένα πτυσσόμενο ζευγάρι εάν έχετε την τάση να χρησιμοποιείτε κοντάρια μόνο μερικές φορές και θα τα έχετε αποθηκευμένα σε πακέτο ένα καλό μέρος της ημέρας.

Αυτή η ανάρτηση μπορεί να περιέχει συμβεβλημένους υπερσυνδέσμους. Ενδέχεται να λάβουμε προμήθεια για αγορές που πραγματοποιούνται μέσω αυτών χωρίς κόστος για εσάς.

Schreibe einen Kommentar