Orange Trumpet Vine – My Garden Channel

0
Orange Trumpet Vine – My Garden Channel

Το Orange Trumpet Vine (Campsis radicans), γνωστό και ως αναρριχητικό φυτό τρομπέτας, είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πολυετές αμπέλι. Η καλλιέργεια ερπυστριοφόρων αμπέλων τρομπέτας είναι πραγματικά εύκολη.

Orange Trumpet Vine Creeper «Campsis radicans» σε Full Bloom

Ένα μακροχρόνιο αγαπημένο το καλοκαίρι θα προσελκύσει τα κολίβρια και τις πεταλούδες της γειτονιάς σας. Η πορτοκαλί τρομπέτα σαν λουλούδια έχει παρατείνει τους χρόνους άνθισης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου.

Για περισσότερα λουλούδια πορτοκαλί τρομπέτας φυτέψτε τον ήλιο. Απολαμβάνουν μια ηλιόλουστη τοποθεσία που δέχεται τουλάχιστον 8 ώρες απευθείας ηλιακό φως στον κήπο.

Ψάχνετε να αγοράσετε ένα αμπέλι για την αυλή σας;

Φροντίδα για το Orange Trumpet Vine

Βοτανική ονομασία: ριζοσπάστες Campsis
Κοινά ονόματα: Αμπέλι τρομπέτα, ερπυστριοφόρο, αμπέλι κολιμπρί
Ζώνες ανθεκτικότητας: 4 έως 9
Ώρα άνθισης: Ιούνιο έως Σεπτέμβριο

Ποτίστε μόνο όσο χρειάζεται και μην κάνετε λίπανση. Τα αμπέλια με τρομπέτα δεν χρειάζονται βοήθεια από εσάς για να ευδοκιμήσουν. Απλά πρέπει να τα κλαδέψετε, να τα κλαδέψετε, να τα κλαδέψετε για να συμπεριφέρονται.

Κλάδεμα: Αναφέραμε ότι πρέπει να κλαδέψετε τα αμπέλια; Είναι σχεδόν αδύνατο να κλαδέψετε υπερβολικά ένα αμπέλι. Είναι τόσο ζωηρός καλλιεργητής που πάντα επιστρέφει. Νωρίς την άνοιξη πριν εμφανιστεί νέα ανάπτυξη, κόψτε το φυτό σχεδόν στο έδαφος, γιατί το επιθετικό κλάδεμα είναι ο μόνος τρόπος για να το αποτρέψετε από το να καταλάβει την αυλή σας.

Νεκρή τρομπέτα λουλούδια αμπέλου αφού ανθίσουν για να μην επανασπορά και εξαπλωθεί το φυτό. Τα λουλούδια που αφήνονται στο αμπέλι θα σχηματίσουν λοβούς σπόρων 6 ιντσών που θα σας αφήσουν με σπορόφυτα αμπέλου τρομπέτας παντού.

Τραβήξτε νέους βλαστούς που ξεπροβάλλουν από τις ρίζες τους. Οι ρίζες αμπέλου τρομπέτας θα στείλουν βλαστούς που μετατρέπονται σε νέα φυτά. Χτυπήστε αυτά τα μωρά φυτά μόλις τα δείτε.

Το αμπέλι Orange Trumpet απαιτεί λίγη φροντίδα μόλις εγκατασταθεί. Το αναρριχητικό φυτό τρομπέτας είναι ένας δυναμικός καλλιεργητής. Θυμηθείτε, ποτίζετε μόνο όσο χρειάζεται και μην λιπαίνετε.

Σχετικά με τη μόνη συντήρηση που θα χρειαστεί να κάνετε είναι το κλάδεμα. Το αμπέλι Orange Trumpet απαιτεί τακτικό κλάδεμα για να διατηρείται υπό έλεγχο.

Το κλάδεμα γίνεται νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Θυμηθείτε ότι η άνοιξη είναι η καλύτερη και το φυτό μπορεί να κλαδευτεί αυστηρά σε λίγους μόνο οφθαλμούς. Οι νεκροί λοβοί λουλουδιών αμπέλου τρομπέτας όπως φαίνονται είναι μια άλλη καλή ιδέα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή επανασποράς του φυτού σε άλλες περιοχές του τοπίου.

Ασθένειες και παράσιτα αμπέλου τρομπέτας

Τα αμπέλια με πορτοκαλί τρομπέτα είναι ανθεκτικά σε όλες σχεδόν τις ασθένειες και τα παράσιτα. Αλλά μπορεί να είναι ένα παράσιτο από μόνο του αν καταλαμβάνει την αυλή. Εδώ είναι δύο τρόποι για να σκοτώσετε τα αμπέλια της τρομπέτας χωρίς να καταφύγετε σε ζιζανιοκτόνο:

  • Ξεθάψτε τις ρίζες. Ναι, είναι σκληρή δουλειά, αλλά το να σκάψετε τις ρίζες με το χέρι θα απαλλαγείτε από το φυτό.
  • Ρίξτε βραστό, αλατισμένο νερό στη ριζική ζώνη του φυτού. Προσθέστε ένα φλιτζάνι ροκ αλάτι σε ένα γαλόνι βραστό νερό και ρίξτε το πάνω από τη ζώνη ρίζας του αμπελιού. Θα χρειαστεί να το κάνετε πολλές φορές για να σκοτώσετε ολόκληρο το φυτό. Προσέξτε, γιατί αυτό το σπιτικό φυτοκτόνο θα σκοτώσει και άλλα φυτά στη γύρω περιοχή.

Χωρίς άνθη

Τα αμπέλια με τρομπέτα μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ανθίσουν. Αλλά αν το κλήμα σας είναι εδραιωμένο και εξακολουθείτε να μην παίρνετε λουλούδια, να τι μπορεί να είναι το πρόβλημα:

Το φυτό δεν έχει αρκετό ήλιο. Βάλτε το σε πολύ σκιερό σημείο και δεν θα έχετε άνθη. Ο πλήρης ήλιος δίνει τις περισσότερες ανθίσεις.

Το κλάδεψες σε λάθος χρόνο. Τα αμπέλια πορτοκαλί τρομπέτας ανθίζουν με νέα ανάπτυξη, επομένως πρέπει να κλαδέψετε πριν ξεκινήσει η νέα ανάπτυξη για την εποχή, στις αρχές της άνοιξης.

Το υπεργονιμοποιήσατε. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά, το υπερβολικό λίπασμα θα το εμποδίσει να ανθίσει. Είναι δυσάρεστο αν το παρακάνετε με άζωτο. Επίσης, γιατί γονιμοποιείς ένα αμπέλι;

Τοξικότητα

Ο χυμός αμπέλου τρομπέτας έχει ένα ερεθιστικό δέρμα που προκαλεί φαγούρα σε μερικούς ανθρώπους και ζώα εάν έρθουν σε επαφή μαζί του, εξ ου και μια από τις κοινές ονομασίες του: αγελαδινό αμπέλι.

Ποικιλίες Τρομπετώνας

‚Aurea‘ είναι μια ποικιλία με κίτρινα άνθη.

„Φλαμένκο“ παράγει άνθη πορτοκαλιάς, μεγαλώνει 20′ έως 30′ και είναι ανθεκτικό στις ζώνες 4 έως 10.

Chinensis», γνωστό και ως κινέζικο αμπέλι τρομπέτας, είναι ένα διαφορετικό είδος. Campsis grandifloΤο ra δεν μεγαλώνει τόσο μεγάλο ή τόσο γρήγορα όσο το ριζοσπάστες είδος, οπότε φυτέψτε αυτό αν φοβάστε την κατάληψη αμπέλου τρομπέτας. Το ‚Chinensis‘ φτάνει σε ύψη μόνο από 13′ έως 30′ και είναι ανθεκτικό μόνο στις ζώνες 6 έως 10. Ο κρύος καιρός το σκοτώνει. Βγάζει άνθη πορτοκαλιάς.

κατακόκκινη τρομπέτα είναι μια διασταύρωση κινέζικου και αμερικανικού είδους. Παράγει άνθη με κόκκινο σολομό και είναι πιο ευαίσθητο στο κρύο και ανθεκτικό μόνο στη ζώνη 7. Είναι επίσης μια καλή επιλογή, αν θέλετε ένα λιγότερο επιθετικό φυτό.

Περισσότερα για το Trumpet Vine Care

Για τους κηπουρούς που είναι πρόθυμοι να καταβάλουν προσπάθεια για να ελέγξουν την εξάπλωσή του, το αμπέλι μπορεί να καλύψει γρήγορα φράχτες, πέτρινους τοίχους, κληματαριές, πέργκολα και άλλες κατασκευές, παρέχοντας ένα όμορφο πράσινο εστιακό κομμάτι. Μπορεί επίσης να καλύψει το έδαφος για να κρύψει σωρούς βράχων, κούτσουρα δέντρων, σωρούς απορριμμάτων και πολλά άλλα.

Είναι κρίσιμο να παρέχετε μια στιβαρή δομή στήριξης για αυτό το αμπέλι, καθώς μπορεί να κατακλύσει δέντρα ή κτίρια. Αποφύγετε να το φυτέψετε κοντά σε θεμέλια γιατί τα κλήματα που έρπουν μπορεί να τα καταστρέψουν. Ομοίως, τα αμπέλια μπορούν επίσης να έρπουν κάτω από τον έρπητα ζωστήρα και να προκαλέσουν

Τα αμπέλια Orange Trumpet απαιτούν λίγη φροντίδα μόλις δημιουργηθούν και σπάνια έχουν προβλήματα με παράσιτα ή ασθένειες. Η λίπανση συνήθως δεν είναι απαραίτητη και το πότισμα συνήθως απαιτείται μόνο σε περιόδους ξηρασίας.

Ωστόσο, παρόλο που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα, τα αμπέλια είναι ένα φυτό υψηλής συντήρησης που πρέπει να έχετε στον κήπο σας. Η συντήρηση που θα απαιτήσει τον περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από μέρους σας είναι να κλαδέψετε επιθετικά τα αμπέλια σας για να τα κρατήσετε υπό έλεγχο.

Επίσης, τραβήξτε προς τα επάνω τυχόν νέους βλαστούς που ξεπροβάλλουν από το χώμα καθώς τους εντοπίζετε και φροντίστε να τους παρακολουθείτε τακτικά.

Επίσης, αφαιρέστε τους λοβούς των σπόρων πριν ανοίξουν και αφήστε τους σπόρους τους να χυθούν στο έδαφος για να βλαστήσουν.

Φως

Τα αμπέλια με πορτοκαλί τρομπέτα μπορούν να αναπτυχθούν σε ηλιόλουστη έως μερική σκιά. Αλλά ο πλήρης ήλιος, που σημαίνει τουλάχιστον έξι ώρες απευθείας ηλιακού φωτός τις περισσότερες ημέρες, θα δώσει την καλύτερη ανθοφορία.

Εδαφος

Αυτά τα αμπέλια μπορούν να ανεχθούν ένα ευρύ φάσμα τύπων εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των αμμωδών, αργιλωδών και αργιλωδών εδαφών. Τα καταφέρνουν καλύτερα όταν έχουν απότομη αποστράγγιση του εδάφους.

Το Trumpet Vine είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε τα τοπικά κολίβρια να επισκεφθούν το σπίτι σας!

Νερό

Τα αμπέλια με τρομπέτα αρέσει σε μέτρια ποσότητα υγρασίας του εδάφους αλλά έχουν καλή ανοχή στην ξηρασία. Γενικά χρειάζονται πότισμα μόνο όταν υπάρχουν εμφανή σημάδια μαρασμού και μαρασμού. Στα περισσότερα κλίματα, η τυπική βροχόπτωση θα είναι επαρκής για να διατηρήσει τα φυτά υγιή.

Θερμοκρασία και Υγρασία

Η φυσική περιοχή αυτού του φυτού είναι οι ζεστές, υγρές Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Και είναι αρκετά ανθεκτικό τόσο στον ζεστό όσο και στον κρύο καιρό των ζωνών ανάπτυξής του. Σε λιγότερο υγρά κλίματα, το αμπέλι δεν είναι τόσο σφριγηλό και επομένως είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί.

Λίπασμα

Επειδή τα αμπέλια είναι τόσο επιθετικά διασκορπιστικά και μπορούν να ευδοκιμήσουν σε άπαχο έδαφος, δεν συνιστάται καμία συμπληρωματική λίπανση.

Αμπέλου Τρομπέτα προς Πώληση

Πωλείται αμπέλι τρομπέτα.

Είναι το Τρομπέτα Τοξικό;

Όλα τα μέρη της αμπέλου της τρομπέτας, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και του χυμού της, είναι τοξικά τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Τοξικότητα μπορεί να εμφανιστεί από την κατάποση και μέσω της επαφής με το δέρμα. Έτσι πήρε το φυτό ένα από τα κοινά του ονόματα: αγελαδινό αμπέλι.

Συμπτώματα δηλητηρίασης

Από την επαφή με το δέρμα, τα αμπέλια τρομπέτας μπορεί να προκαλέσουν ήπια έως σοβαρά εξανθήματα, κνησμό, ερυθρότητα και φλεγμονή τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Έτσι, συνιστάται πάντα η χρήση προστατευτικού ρουχισμού όταν εργάζεστε με το φυτό. Όταν καταποθούν, τα αμπέλια μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία, έμετο και διάρροια. Εάν υποψιάζεστε δηλητηρίαση, επικοινωνήστε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

=

Schreibe einen Kommentar