Υπνόσακος ή Πάπλωμα | Μέσος Πεζοπόρος

0
Υπνόσακος ή Πάπλωμα |  Μέσος Πεζοπόρος

Πίνακας περιεχομένων

Είναι ο υπνόσακος ή το πάπλωμα μια καλύτερη επιλογή;

Είναι καλύτερη επιλογή ο υπνόσακος ή το πάπλωμα; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, και παλιά υπήρχε μόνο μια πραγματική επιλογή – οι υπνόσακοι. Αυτά που χρησιμοποιούσαν παπλώματα ήταν ακραία, και δεν έβλεπα συχνά αυτούς τους απατεώνες ύπνου στα μονοπάτια. Ωστόσο, πριν από δεκαπέντε χρόνια, έγινα ένας από αυτούς τους απατεώνες και αγόρασα ένα πάπλωμα Nunatak. Χρησιμοποίησα το πάπλωμα τόσο για την πεζοπορία μου στο AT NOBO όσο και για μια πεζοπορία 800 μιλίων στο τμήμα SOBO του AT. Αυτό ήταν ένα ακόμη βήμα στη μείωση του βάρους του εργαλείου μου.

Τα παπλώματα μπήκαν στη σκηνή πριν από περίπου 5-10 χρόνια, καθώς η «υπερελαφρή πεζοπορία» έγινε σε όλη τη μόδα. Ξαφνικά, το «υπερελαφρύ σακίδιο» ήταν η λέξη για όλα τα εργαλεία. Έτσι, η προσπάθεια μείωσης του βάρους του κιβωτίου ταχυτήτων είχε ως αποτέλεσμα τα ελαφριά παπλώματα backpack να γίνουν πολύ πιο δημοφιλή. Μαζί με αυτή τη δημοτικότητα ήρθαν και περισσότερες επιλογές.

Τύποι υπνόσακων και παπλωμάτων

Οι υπνόσακοι και τα παπλώματα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία. Υπάρχουν μικροί κατασκευαστές, μεγάλοι κατασκευαστές, κατασκευές εξοχικών σπιτιών κ.λπ. Μπορείτε να επιλέξετε πιο ανθεκτικά, αδιάβροχα, ελαστικά κ.λπ. Οι επιλογές μπορεί να είναι λίγο συντριπτικές. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε να προσδιορίζετε τον τύπο τσάντας που θα χρειαστείτε, είναι πρώτα να αποφασίσετε αν χρειάζεστε Synthetic ή Down.

Συνθετικοί υπνόσακοι ή παπλώματα;

Hollofil Fiber για υπνόσακους και παπλώματα

Συνθετικός Hollofil Οι ίνες άλλαξαν το παιχνίδι για τους συνθετικούς υπνόσακους τη δεκαετία του 1970. Αυτές οι κοίλες ίνες αύξησαν δραστικά τη ζεστασιά και μείωσαν το βάρος των συνθετικών σακουλών.

Σήμερα, οι εταιρείες έχουν σήμα κατατεθέν τις δικές τους εκδόσεις αυτών των συνθετικών ινών με ονόματα όπως Stratofiber, Excelloft και HL-ElixiR, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Εκτός από όλα τα εμπορικά σήματα, πιο πρόσφατα «ανακυκλωμένα» υλικά άρχισαν να χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρείες. Πιθανώς η μεγαλύτερη διαφοροποίηση για τα συνθετικά είναι η τιμή τους. Είναι συνήθως λιγότερο ακριβά από το Down.

Υπνόσακοι ή παπλώματα;

Κάτω μόνωση ποικίλλει σε ποιότητα και τύπο. Υπάρχει το Duck Down (λιγότερο ακριβό), το Goose Down και πρόσφατα το Hydrophobic Down. Το Duck Down είναι πιο μάθημα από το Goose Down. Το Goose Down από ώριμα πουλιά είναι το καλύτερο, και επομένως το πιο ακριβό.

Το υψηλής ποιότητας Down έχει επίσης τώρα επεξεργασία, καθιστώντας το εξαιρετικά ανθεκτικό στην υγρασία. Το Hydrophobic είναι πλέον η επιλογή Down όταν εξετάζετε τους υπνόσακους Premium Down. Ένα από τα μειονεκτήματα του Down είναι η απώλεια μονωτικών ιδιοτήτων όταν είναι υγρό. Φαίνεται ότι αυτό μπορεί σύντομα να ανήκει στο παρελθόν.

Εταιρείες υπνόσακων και παπλωμάτων

Συχνά ομαδοποιώ εταιρείες υπνόσακων και παπλωμάτων σε εταιρείες Premium/Cottage, Mainstream και Discount. Αρέσει σε πολλές από τις premium εταιρείες Δυτική Ορειβασία και Φτερωτοί φίλοι πουλάνε μόνο υπνόσακους. Οι συνθετικές τσάντες βρίσκονται πιο συχνά σε εταιρείες Mainstream και Discount, καθώς η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη.

Υπνόσακοι και παπλώματα Premium/Cottage

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ειδικεύονται στους υπνόσακους Down, και κάποιες που ειδικεύονται ακόμη και μόνο στα παπλώματα. Πρόσφατα, όσες εταιρείες ειδικεύονται στους Down Sleeping Bags άρχισαν να παράγουν και παπλώματα backpacking. Οι εταιρείες που ειδικεύονται στα πουπουλένια παπλώματα άρχισαν επίσης να παράγουν την εκδοχή τους για υπνόσακους, που μερικές φορές είναι απλώς ένας υπνόσακος χωρίς κουκούλα.

Τρεις εταιρείες Premium Sleeping Bag που έχω χρησιμοποιήσει είναι Φτερωτοί φίλοι, Montbell και Δυτική Ορειβασία. Τα προϊόντα που παράγονται από αυτές τις εταιρείες δεν είναι φθηνά, αλλά η ποιότητα είναι πολύ καλή και τα ξεχωρίζει κατά τη γνώμη μου. Χρησιμοποιώ τις τσάντες τους εδώ και 10 χρόνια. Όσο τα έχω διατηρήσει καθαρά και επισκευασμένα, συνεχίζουν να αποδίδουν όπως όταν τα αγόρασα.

Με την εξαιρετικά ελαφριά κίνηση και την αύξηση της δημοτικότητας των παπλωμάτων πλάτης, οι μικρότεροι κατασκευαστές εξοχικών σπιτιών έχουν επίσης αυξηθεί. Εταιρείες όπως Διαφωτισμένος Εξοπλισμός, Nunatak, Z-Packs, Katabaticκαι Σχέδια Mountain Laurel όλα κατασκευάζουν υψηλής ποιότητας παπλώματα backpacking. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα έρχονται επίσης με υψηλή τιμή.

Mainstream υπνόσακοι και παπλώματα

Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι το Western Mountaineering και το Montbell είναι πλέον πιο mainstream λόγω της ανάπτυξής τους, αλλά τα συμπεριλαμβάνω στην ομάδα Premium λόγω της εξαιρετικά ελαφριάς εστίασης, της τιμής και της ποιότητάς τους. Είναι σίγουρα premium.

Υπάρχουν ισχυρές εταιρείες που παράγουν ποιοτικά προϊόντα στον όμιλο Mainstream. Εταιρείες όπως Μεγάλη Άγκνες, Αρκτόμυς, Βόρεια όψη, κ.λπ. Αυτοί οι υπνόσακοι και τα παπλώματα είναι συνήθως λιγότερο ακριβά και δεν χρησιμοποιούν ορισμένα από τα premium υλικά που χρησιμοποιούνται από τους κορυφαίους κατασκευαστές. Εξακολουθούν να παράγουν καλά προϊόντα και να κρατούν χαμηλά το κόστος, με αποτέλεσμα λιγότερο ακριβές τσάντες και παπλώματα.

Υπνόσακοι και παπλώματα με έκπτωση

Εταιρείες όπως Κέλτες, Σχέδια Sierraκαι Ορεινός, εμπίπτουν στην κατηγορία Έκπτωση μου. Προσφέρουν συμπαγείς υπνόσακους και σε ορισμένες περιπτώσεις παπλώματα, που είναι καλά για κατασκήνωση. Αυτοί οι υπνόσακοι είναι συχνά βαρείς και ταιριάζουν καλύτερα για βάση και κάμπινγκ αυτοκινήτου. Για όσους μόλις ξεκινούν ή κάνουν backpack σε μικρές αποστάσεις, αυτοί οι υπνόσακοι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Πώς μπορώ να επιλέξω υπνόσακο ή πάπλωμα

Η επιλογή οποιουδήποτε εξοπλισμού για σακίδιο είναι πραγματικά μια προσωπική επιλογή, καθώς οι ανάγκες κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Η επιλογή ανάμεσα σε ένα πάπλωμα backpacking και έναν υπνόσακο backpacking δεν διαφέρει. Θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα κριτήριά σας. Παρακάτω έχω περιγράψει ορισμένα από τα κριτήριά μου όταν αποφασίζω για έναν υπνόσακο ή ένα πάπλωμα.

Κοιμάμαι κρύο ή ζεστό;

Όταν επιλέγετε έναν υπνόσακο ή ένα πάπλωμα, θα λάβετε πολλές προτάσεις για τη βαθμολογία θερμοκρασίας του σάκου. Συχνά κυμαίνεται από 10 έως 20 βαθμούς λιγότερο από τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες που περιμένετε. Είμαι λαγούμι. ΜΠΟΡΕΙ να δείτε την άκρη του κεφαλιού μου αν είναι κρύο έξω, και ακόμη και τότε μάλλον θα καλύπτεται από καπέλο! Αν περιμένω ότι οι θερμοκρασίες θα είναι 40 βαθμούς ή χαμηλότερες, συνήθως θα έχω έναν υπνόσακο ή ένα πάπλωμα που είναι 10 βαθμούς. Αν περιμένω θερμοκρασίες κάτω από 25 βαθμούς, μάλλον θα έχω έναν υπνόσακο μηδενικού βαθμού.

Είναι το περιβάλλον μου ξηρό ή υγρό;

Ποτέ δεν έχω κάνει σακίδιο σε περιβάλλον τόσο βρεγμένο που ένιωσα ότι χρειαζόταν έναν συνθετικό υπνόσακο. Έχω κάνει σακίδιο με μια τσάντα χαμηλότερης βαθμολογίας σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα υγρασίας, όπως το Appalachian Trail ή το Florida Trail. Το Down χάνει τις μονωτικές του ιδιότητες όταν υγραίνεται. Η υψηλή υγρασία και η προκύπτουσα συμπύκνωση μπορεί σίγουρα να προκαλέσουν προβλήματα με έναν υπνόσακο Down, ειδικά αν κάνει κρύο.

Το New Hydrophobic Down μειώνει σημαντικά τα προβλήματα με την υγρασία. Επίσης, κρατάω πάντα τον υπνόσακο ή το πάπλωμα μου σε μια τσάντα συμπίεσης, στο κάτω μέρος του σακιδίου μου. Τα τελευταία 35 χρόνια στο backpacking, δεν είχα ποτέ πρόβλημα με την υγρασία.

Ποιότητα

Η ποιότητα είναι πολύ σημαντική για μένα. Πολλές από τις πεζοπορίες μου κράτησαν μήνες, και χιλιάδες μίλια. Υπάρχουν καταστάσεις που γίνονται ζωή ή θάνατος, λόγω θερμοκρασιών και κλίματος. Το να έχω εξοπλισμό στον οποίο μπορώ να βασιστώ είναι κρίσιμο. Η ανθεκτικότητα είναι επίσης σημαντική και αναπόφευκτα είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνω λιγότερα για τη μεγάλη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού μου.

Τιμή

Η τιμή εξακολουθεί να είναι καθοριστικός παράγοντας στις επιλογές μου, αλλά περισσότερο για λιγότερο ακριβό και λιγότερο κρίσιμο εξοπλισμό. Ο υπνόσακος και το πάπλωμά μου είναι απαραίτητα. Συχνά πληρώνω ό,τι χρειάζομαι για να πάρω τον εξοπλισμό που χρειάζομαι και στη συνέχεια θα το κρατάω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως λένε οι οικονομικοί φίλοι μου, «ιδρώνω τα περιουσιακά μου στοιχεία».

Τι υπνόσακο ή πάπλωμα επέλεξα;

Με τα χρόνια, έχω δοκιμάσει τους περισσότερους υπνόσακους που έχω παραθέσει σε αυτό το άρθρο, και μερικούς δεν έχω παραθέσει. Τελικά, έχω καταλήξει σε υπνόσακους φτιαγμένους από τους Feathered Friends. Μου αρέσουν οι υπνόσακοι Montbell και οι υπνόσακοι Western Mountaineering, αλλά προς το παρόν χρησιμοποιώ το Feathered Friends. Παίρνω συνεχώς προϊόντα κορυφαίας ποιότητας από αυτόν τον μικρό κατασκευαστή με έδρα το Σιάτλ.

Το τρέχον πάπλωμα πλάτης της επιλογής μου είναι το πάπλωμα Flex 22 της Katabatic, το οποίο έχω επανεξεταστεί. Εάν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν, χρησιμοποιώ το δικό μου Υπνόσακος Feathered Friends Lark 10 μοιρών. Όσο καλό κι αν είναι το πάπλωμα, πάντα κρυώνω λόγω ρευμάτων που προκαλούνται από το πέταγμα και το γύρισμα.

Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τα παπλώματα να εξελίσσονται. Τώρα τα βλέπω με ραμμένα σε κουτιά ποδιών, περίτεχνα συστήματα ιμάντων και ελαστικές άκρες ώστε να αγκαλιάζουν τα μαξιλάρια ύπνου. Με άλλα λόγια, δείχνουν να μοιάζουν όλο και περισσότερο με υπνόσακους.

Ο εξοπλισμός είναι μια προσωπική επιλογή και είμαι στο πλάι. Μεταξύ του ύπνου στο πλάι και της ενεργητικής ρίψης και περιστροφής, οι υπνόσακοι λειτουργούν καλύτερα για μένα προσωπικά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε πιο ζεστές θερμοκρασίες, για τον ίδιο λόγο, προτιμώ τα παπλώματα.


Γεια! Η Average Hiker αγόρασε αυτό το σακίδιο πλάτης και δεν γράφει χορηγούμενες δημοσιεύσεις ούτε λαμβάνει αποζημίωση για κριτικές. Μερικοί από τους συνδέσμους σε αυτήν την ανάρτηση είναι σύνδεσμοι συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάνετε κλικ σε έναν από αυτούς τους συνδέσμους, κερδίζω μια μικρή προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Επίσης, ως Συνεργάτης της Amazon, κερδίζω από αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις. Ευχαριστώ.

Schreibe einen Kommentar