Μυστικά για έναν λαχανόκηπο υψηλής απόδοσης

0

Αυτή η ανάρτηση ενημερώθηκε πιο πρόσφατα στις 27 Ιανουαρίου 2021

Εάν καλλιεργείτε έναν λαχανόκηπο, θα θέλετε να λαμβάνετε όσο περισσότερη συγκομιδή μπορείτε από τις προσπάθειές σας. Αν έχετε μια μικρή αυλή εδώ είναι πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν μικρό κήπο. Υπάρχουν μερικά μυστικά για έναν λαχανόκηπο υψηλής απόδοσης στην αυλή σας, που θα εξασφαλίσουν ότι θα έχετε τον πιο παραγωγικό κήπο που μπορείτε.

Παρακαλώ διαβάστε: Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τη διάγνωση ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας. Σας ενθαρρύνουμε να λαμβάνετε τις δικές σας αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών, αυτό σημαίνει ότι χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, κάνουμε προμήθεια από τις πωλήσεις. Διαβάστε τη Δήλωση Αποκάλυψης

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές κηπουρικής και δείτε πόση σοδειά μπορείτε να πάρετε από τον κήπο σας αυτή τη σεζόν.

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν μικρό κήπο

1. Υπερυψωμένα κρεβάτια ή δοχεία

Όχι μόνο τα υπερυψωμένα κρεβάτια φαίνονται πιο όμορφα στην αυλή σας, αλλά έχουν επίσης πολλά οφέλη όταν καλλιεργείτε το δικό σας φαγητό.

Τα οφέλη από τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι:

 • Στραγγίζουν καλύτερα
 • Ζεσταίνετε πιο γρήγορα την άνοιξη και μείνετε πιο ζεστοί το φθινόπωρο/φθινόπωρο
 • Είναι πιο εύκολο να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά
 • Μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα σε ένα κρεβάτι φυτεύοντας πιο εντατικά
 • Καλύπτονται ευκολότερα για προστασία από τις καιρικές συνθήκες ή τα παράσιτα με καλύμματα με κρίκους

Η χρήση υπερυψωμένων κρεβατιών θα σας επιτρέψει να έχετε μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα θα μπορείτε να καλλιεργείτε περισσότερα τρόφιμα σε μικρότερη περιοχή και είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστείτε.

Μπορείτε να φτιάξετε τις υπερυψωμένες άκρες του κρεβατιού σας από σχεδόν οτιδήποτε, και δεν χρειάζεται να είναι ακριβά. Ακόμη και το δωρεάν μη επεξεργασμένο πεύκο θα διαρκέσει 3-5 χρόνια στα περισσότερα κλίματα.

Πιο μόνιμα υλικά όπως τούβλο, πέτρα, σκυρόδεμα και κέδρος/μακροκάρπα θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταναλισμένη ξυλεία, αλλά θα πρέπει να επενδύσετε τις πλευρές του κρεβατιού με πλαστικό πολυαιθυλενίου για να σταματήσετε την έκπλυση του κυανίου στο χώμα σας.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Γιατί τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι καλύτερα

Εάν ο πραγματικός χώρος στον κήπο σας λείπει, η προσθήκη κάποιων δοχείων στο αίθριο ή σε αχρησιμοποίητες περιοχές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε περισσότερο φαγητό από έναν μικρό κήπο στην πίσω αυλή.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Οι καλύτερες συμβουλές για τον κήπο με κοντέινερ

2. Διατηρήστε το χωρίς ζιζάνια

Υπάρχει μια κίνηση προς τη «φυσική κηπουρική» όπου τα ζιζάνια επιτρέπεται να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν σε έναν κήπο υπό το πρόσχημα της βιοποικιλότητας.

Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο εάν επιτρέψετε σε ορισμένα χρήσιμα „ζιζάνια“ να αναπτυχθούν σε ορισμένες περιοχές – πράγματα όπως η πικραλίδα, το ρεβίθιο και η γλιστρίδα είναι μερικά βρώσιμα και μη επεμβατικά ζιζάνια.

Τα χωροκατακτητικά ζιζάνια όπως το γρασίδι, το τριφύλλι αναρρίχησης, η νεραγκούλα, το γαϊδουράγκαθο και η αποβάθρα είναι πιο πιθανό να κατακτήσουν τον κήπο σας, να κλέψουν τη διατροφή από τα φυτά σας και να κάνουν την κηπουρική δυσάρεστη.

Εάν θέλετε να επιτρέψετε στον κήπο σας να αναπτυχθούν κάποια ωφέλιμα ζιζάνια, προσπαθήστε να τα κρατήσετε σε μία ή δύο επιλεγμένες περιοχές και να κρατήσετε έξω τα εισβολικά ζιζάνια.

Αυτό θα σας δώσει έναν καθαρότερο σπόρο για φύτευση και θα δημιουργήσει περισσότερο χώρο για την καλλιέργεια φυτών τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Πώς να βελτιώσετε το έδαφος σας

3. Καλύψτε καλά

Το επίστρωμα είναι το μυστικό για εύκολη κηπουρική. Ένα παχύ στρώμα από οργανικό σάπια φύλλα θα τροφοδοτήσει το χώμα σας, τα σκουλήκια της γης, τα βακτήρια και τους μύκητες. Το μυστικό για υγιή φυτά είναι να έχουμε υγιές έδαφος.

Το επίστρωμα του εδάφους θα κάνει επίσης:

 • Διατηρήστε την υγρασία
 • Προστατέψτε το έδαφος από τη διάβρωση
 • Κρατήστε τα ζιζάνια κάτω
 • Κοιτα ΚΑΛΥΤΕΡΑ
 • Τροφοδοτεί το έδαφος

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία πραγμάτων ως σάπια φύλλα στον κήπο σας. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε τη μέθοδο κηπουρικής Back to Eden, τότε το σάπια φύλλα ξύλου θα ήταν το επίστρωμα της επιλογής. Ωστόσο, εάν έχετε προβλήματα με γυμνοσάλιαγκες, η χρήση κομπόστ μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη καθώς οι γυμνοσάλιαγκες δεν ζουν στο λίπασμα.

Οι επιλογές βιολογικής εδαφοκάλυψης περιλαμβάνουν:

 • Ματ κοκοφοίνικα
 • Ξύλινη επένδυση
 • Παλιό σανό
 • Αχυρο
 • Καλαμάκι μπιζελιού
 • Τριμμένο χαρτί
 • Χαρτόνι
 • Φύλλα
 • Κοπρόχωμα
 • Αποκόμματα χόρτου
 • Φλοιός
 • Ρινίσματα ξύλου
 • Ψιλοκόψτε και ρίξτε καλλιέργειες – τα μπιζέλια, τα φασόλια, η μουστάρδα, το comfrey είναι όλες κοινές επιλογές

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το mulching διαβάστε εδώ

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο που είναι γνωστή ως „tarping“ όταν τοποθετείτε ένα κομμάτι αδιάβροχομουσαμάς ενσίρωσης ή μαύρο πλαστικό σε μια περιοχή για 3 εβδομάδες έως 12 μήνες για να σκοτωθούν τα ζιζάνια που αναπτύσσονται εκεί.

Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτώσετε τα περισσότερα ζιζάνια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των άδειων κήπων σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και για την προετοιμασία νέων κρεβατιών.

4. Ταΐστε τον κήπο σας

Τα φυτά είναι ζωντανά πράγματα, και καθώς αφαιρείτε τα φυτά, πρέπει να αντικαθιστάτε τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσετε είναι να κάνετε μια απλή δοκιμή εδάφους, όπως με ένα από αυτά τα κιτ.

Τότε θα ξέρετε τι πρέπει να προσθέσετε στο χώμα σας για να το κάνετε το καλύτερο περιβάλλον για την καλλιέργεια καλύτερης απόδοσης φυτών.

Ορισμένα φυτά όπως οι ντομάτες και οι πατάτες είναι βαριές τροφοδοσίες και χρειάζονται πολλή τροφή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής τους περιόδου για να σας δώσουν την καλύτερη συγκομιδή.

Ένα top dressing 2-3 ιντσών κομπόστ μία ή δύο φορές τη σεζόν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι όλα στον κήπο σας λαμβάνουν την τροφή που χρειάζεται.

Ορισμένα φυτά χρειάζονται επίσης ασβέστη για να γλυκάνουν το έδαφος, ενώ άλλα προτιμούν τα όξινα εδάφη που παρέχουν το κομπόστ και η κοπριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ: Οργανικές τροποποιήσεις εδάφους

5. Αναπτύξτε αυτό που λειτουργεί

Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να καλλιεργήσετε καλλιέργειες που απλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο κλίμα σας.

Το μέρος που ζούμε θεωρείται «εύκρατο», οπότε ενώ δεν κάνει πολύ κρύο το χειμώνα, δεν κάνει πολύ ζέστη το καλοκαίρι.

Εξαιτίας αυτού, τους πιο δροσερούς μήνες μπορούμε να καλλιεργήσουμε πράγματα όπως μπιζέλια και λάχανο, και το καλοκαίρι, αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ντομάτες έξω – αλλά συνήθως τις καλλιεργούμε σε ένα σπίτι στο τούνελ.

6. ΜΕΓΑΛΩΣΤΕ

Βρείτε τρόπους να χρησιμοποιήσετε τον κάθετο χώρο στον κήπο σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκελετούς αναρρίχησης για να καλλιεργήσετε κάθε είδους κολοκύθες, κολοκύθες, αγγούρια, ντομάτες και άλλα αμπέλια που συνήθως τους αρέσει να απλώνονται παντού.

Μπορείτε επίσης να διορθώσετε την υδρορροή σε φράχτες για να καλλιεργήσετε ρηχές ρίζες – το μαρούλι και οι φράουλες είναι κλασικές επιλογές για κήπους με υδρορροές.

7. Μικρές ποικιλίες εποχής

Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να κυκλώσετε τις καλλιέργειές σας στον κήπο σας, τόσο περισσότερη απόδοση θα έχετε από έναν μικρότερο χώρο. Πολλές ποικιλίες που αναφέρονται ως «πρώιμες» είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες ποικιλίες.

Εάν τα περισσότερα καρότα είναι έτοιμα σε 110 ημέρες, η καλλιέργεια ενός που είναι έτοιμο σε 90 ημέρες σας δίνει σχεδόν αρκετό χρόνο για να καλλιεργήσετε ραπανάκια ή μαρούλια στον ίδιο χώρο μετά ή πριν από αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Τα πιο γρήγορα λαχανικά

8. Χρησιμοποιήστε φύτευση διαδοχής

Πολλοί κηπουροί φυτεύουν τον κήπο τους μόνο μία φορά τη σεζόν. Με λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να έχετε την επόμενη σοδειά έτοιμη όταν μαζεύετε την τρέχουσα καλλιέργεια – ή σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να φυτέψετε την επόμενη καλλιέργεια λίγες εβδομάδες πριν τη συγκομιδή της τρέχουσας!

Αξιοποιήστε στο έπακρο τον χώρο του κήπου που έχετε φυτεύοντας πολλές φορές κάθε εποχή.

9. Ελαχιστοποιήστε τις αποστάσεις σας

Τα περισσότερα πακέτα σπόρων έχουν μια συνιστώμενη απόσταση μεταξύ των φυτών. Αυτή η σύσταση απευθύνεται σε κηπουρούς που πρέπει να μπορούν να τοποθετούν εργαλεία μεταξύ των σειρών. Συνήθως σε έναν μικρό κήπο στην πίσω αυλή μπορείτε να μειώσετε στο μισό την απόσταση που προτείνουν, χωρίς να βλάψετε τα φυτά, αρκεί το χώμα σας να είναι γόνιμο και να έχουν άφθονο νερό.

Οι διαγώνιες αποστάσεις των φυτών σας επιτρέπουν επίσης να χωράτε περισσότερο στον κήπο σας επειδή δεν χρειάζεται να τις έχετε σε ευθείες σειρές. Αντισταθμίζοντας τις σειρές σας, μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα σε έναν χώρο κήπου.

Αντί:

o o o o o o o o o
o o o o o o o o o
o o o o o o o o o

Δοκιμάστε αυτό:

o o o o o o o o o
o o o o o o o o o o
o o o o o o o o o

Ίδιο χώρο, αλλά έχετε δύο ακόμη φυτά!

10. Δοκιμάστε μικρότερες ποικιλίες από τις αγαπημένες σας καλλιέργειες

Μερικά φυτά απλά καταλαμβάνουν πολύ χώρο σε έναν κήπο και πλέον υπάρχουν μικρότερες ποικιλίες που είναι εξίσου νόστιμες, απλώς καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

Τα μπιζέλια νάνος, τα φασόλια νάνοι, οι κολοκύθες με αρκούδα και πολλά άλλα έχουν εκτραφεί έχοντας στο μυαλό τους μικρότερους κήπους. Εάν καλλιεργείτε ντομάτες, προτιμήστε ποικιλίες υψηλής απόδοσης, όπως γλυκά 100 ντοματίνια, αυτό είναι μεγάλη απόδοση ντομάτας σε ένα φυτό!

Έχουμε μερικά εργαλεία για να σας βοηθήσουμε να ξέρετε τι να φυτέψετε και πότε – Οδηγός σποράς και συγκομιδής σπόρων και ποια ζώνη usda είστε και τι μπορείτε να φυτέψετε πότε

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και κόλπα για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την υψηλότερη απόδοση από τον κήπο σας αυτή τη σεζόν!

Εάν θέλετε βοήθεια για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον κήπο σας, θα ήθελα πολύ να σας βοηθήσω, μάθετε περισσότερα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΟ: Δωρεάν Πόροι Κηπουρικής

Αν σας αρέσουν οι συμβουλές για φειδωλή διαβίωση, αυτάρκεια και λιγότερη κατανάλωση, εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο παρακάτω, θα ήθελα πολύ να σας έχω

Για περαιτέρω ανάγνωση, προτείνω επίσης όλα αυτά τα βιβλία. Κατέχω κάθε ένα από αυτά και είναι καταπληκτικοί πόροι!

5 μυστικά για έναν κήπο με λαχανικά υψηλής απόδοσης 1


Schreibe einen Kommentar