Γιατί τα σχέδιά σας φαίνονται καλύτερα ανάποδα – Βελτιώστε το σχέδιο

11
Γιατί τα σχέδιά σας φαίνονται καλύτερα ανάποδα – Βελτιώστε το σχέδιο
Γιατί τα σχέδιά σας φαίνονται καλύτερα ανάποδα
Γιατί τα σχέδιά σας φαίνονται καλύτερα ανάποδα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα σχέδιά σας φαίνονται καλύτερα ανάποδα; Δεν είναι τόσο πολύ το ότι τα σχέδιά σας φαίνονται καλύτερα ανάποδα, έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι η προβολή των σχεδίων σας ανάποδα σας δίνει μια διαφορετική οπτική για τη δουλειά σας. Όταν ξοδεύετε ώρες δουλεύοντας σε μια εικόνα, ο εγκέφαλός σας συνηθίζει να την κοιτάζει, οπότε όταν την αναποδογυρίζετε, δεν αναγνωρίζεται πλέον τόσο εύκολα.

Πηγαίνει από κάτι που σχεδίαζες, σε εικόνα που δεν είσαι εξοικειωμένη. Αυτός είναι ο λόγος που τα σχέδιά σας φαίνονται καλύτερα ανάποδα. Δεν είναι ότι είναι καλύτεροι, είναι ότι ο εγκέφαλός σου ξεγελιέται για να τους δει διαφορετικά.

Άλλες αναρτήσεις που μπορεί να σας αρέσουν

Γιατί να γυρίσετε τα σχέδιά σας ανάποδα;

Πρέπει να αναποδογυρίσετε τα σχέδιά σας επειδή φαίνονται καλύτερα ή υπάρχει κάποιος άλλος, πιο παραγωγικός λόγος για να το κάνετε; Υπάρχει. Όταν αναποδογυρίζετε το σχέδιό σας, ο εγκέφαλός σας μπορεί να το επεξεργαστεί διαφορετικά. Παίρνει το γνωστό σχέδιο στο οποίο εστιάζετε εδώ και πολύ καιρό και το μετατρέπει σε μια εικόνα που δεν γνωρίζετε.

Αυτό σας επιτρέπει να το δείτε με διαφορετικό τρόπο, κάτι που σας βοηθά επίσης να εντοπίσετε τυχόν λάθη που έχετε κάνει. Αν και αυτή δεν είναι μια αλάνθαστη μέθοδος για τον εντοπισμό σφαλμάτων σε ένα σχέδιο, μπορεί να είναι επωφελής εάν την χρησιμοποιήσετε σωστά. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ανάποδη προβολή για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας ως καλλιτέχνης;

Αρχικά, εάν σκοπεύετε να ολοκληρώσετε το σχέδιό σας για να το πουλήσετε ή να το δείξετε, βεβαιωθείτε ότι το ξεκινήσατε χρησιμοποιώντας έναν ελαφρύ, σκληρό τύπο γραφίτη. Η χρήση σκληρού γραφίτη θα αφήσει ελαφρύτερα σημάδια που αφαιρούνται ευκολότερα. Γιατί είναι σημαντικό? Λοιπόν, ολόκληρος ο σκοπός του να αναποδογυρίσουμε ένα σχέδιο είναι να εντοπίσουμε λάθη. Λοιπόν, αν εντοπίσετε αυτά τα λάθη, τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτά; Μάλλον σκοπεύετε να τα σβήσετε. Το ελαφρύτερο, πιο σκληρό καλώδιο είναι πιο άνετο στην αφαίρεση από ένα πιο σκούρο, μαλακότερο καλώδιο. Όχι μόνο τα ελαφρύτερα σημάδια από μολύβι διαγράφονται πιο εύκολα και στη συνέχεια καλύπτονται, αλλά είναι επίσης λιγότερο επιζήμιο για το χαρτί να σβήνει τα ελαφρύτερα σημάδια. Φανταστείτε πόσο απογοητευμένοι θα ήσασταν αν περνούσατε πολύ χρόνο δουλεύοντας ένα σχέδιο, το αναποδογυρίζατε και εντοπίσατε ένα λάθος και μετά σκίζατε το χαρτί σας ενώ το σβήνατε.

Όταν γυρίζετε το σχέδιό σας ανάποδα για να αναζητήσετε λάθη, θα πρέπει να το κάνετε αρκετά συχνά για να αποφύγετε να κάνετε ένα σημαντικό λάθος και στη συνέχεια να το αξιοποιήσετε. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι σχεδιάζετε ένα πορτρέτο και σχεδιάζετε το ένα μάτι ψηλότερα από το άλλο. Εάν δεν εντοπίσετε το λάθος, θα απορρίψει όλα τα άλλα στο σχέδιό σας.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι αναστρέφετε συχνά το σχέδιό σας για να αναζητάτε σφάλματα και να το επαναλαμβάνετε πάντα πριν αρχίσετε να προσθέτετε βαριά απόδοση.

Μια παραλλαγή του να αναποδογυρίσετε το σχέδιό σας που θα μπορούσατε να ενσωματώσετε και στην τεχνική σας είναι να κρατάτε το σχέδιό σας πάνω σε έναν καθρέφτη. Αυτό θα αλλάξει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει την εικόνα, δίνοντάς σας την ευκαιρία να εντοπίσετε λάθη που διαφορετικά θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα.

Ένας μοναδικός τρόπος προβολής και ελέγχου της ακρίβειας ενός σχεδίου

Σχεδόν κάθε καλλιτέχνης εκεί έξω μπορεί να θυμηθεί πολλές φορές όταν τελείωσε ένα σχέδιο ή πίνακα και ενθουσιάστηκε με αυτό, για να ανακαλύψει αργότερα ελαττώματα. Ως καλλιτέχνες, είμαστε οι χειρότεροι κριτικοί του εαυτού μας. Είναι φυσικό να επιλέξουμε τη δική μας δουλειά και να δούμε τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καλλιτέχνες κάνουν υπερβολική αυτοκριτική και αυτό είναι ένα ελάττωμα που χρειάζεται χρόνο για να ξεπεραστεί.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες φορές που ωφελεί έναν καλλιτέχνη να παρατηρεί λάθη και να προσπαθεί να τα διορθώσει. Πολλοί καλλιτέχνες τείνουν να τραβούν τα πράγματα από προοπτική ή στραβά. Μόλις αρχίσετε να εργάζεστε σε ένα σχέδιο, δεν θα μπορείτε να παρατηρήσετε τα λάθη που κάνετε επειδή ο εγκέφαλός σας είναι συνηθισμένος στο σχέδιο και πιθανώς υποσυνείδητα διορθώνει τα λάθη στο μυαλό σας. Αυτό είναι το πρόβλημα με το να κοιτάς το ίδιο χαρτί ή καμβά για ώρες.

Δεν θα παρατηρήσετε λάθη μέχρι να είναι πολύ αργά, τότε θα αναστατωθείτε με τις ώρες που σπαταλάτε σε ένα αποτυχημένο σχέδιο. Ο χαμένος χρόνος είναι πιθανώς πολύ σκληρός όρος για να χρησιμοποιηθεί, καθώς ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας, μαθαίνεις, και εφόσον παίρνεις τα μαθήματα που πήρες από την αποτυχία και τα χρησιμοποιείς για να βελτιωθείς, η αποτυχία είναι εντάξει. Τουλάχιστον για λίγο.

Στην αρχή θα σας φανεί λίγο περίεργο, αλλά μόλις συνηθίσετε να αναποδογυρίζετε το σχέδιό σας, θα δείτε πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι αυτό. Θα παρατηρήσετε λάθη που δεν είχατε παρατηρήσει πριν και μπορείτε να τα διορθώσετε μέχρι να φτάσετε στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν καλλιτέχνη να αφιερώνει αμέτρητες ώρες για να δημιουργήσει ένα φανταστικό έργο τέχνης, για να συνειδητοποιήσει στη συνέχεια ότι η θεμελιώδης ιδέα του ήταν ελαττωματική. Σε αυτό το σημείο, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να το επαναλάβετε για να το ζήσετε και να προχωρήσετε. Ή, μπορείτε να είστε προνοητικοί και να ελέγχετε την εργασία σας για λάθη ενώ κάνετε την αρχική διάταξη, αποτρέποντας έτσι ένα σφάλμα από το να καταστρέψει ένα κατά τα άλλα φανταστικό σχέδιο. Να θυμάστε πάντα ότι ένα φανταστικό σχέδιο ή πίνακας πρέπει πάντα να κατασκευάζεται πάνω από ένα συμπαγές αρχικό σχέδιο.

Οφέλη από την προβολή μιας εικόνας από διαφορετική οπτική γωνία

Το κύριο πλεονέκτημα της προβολής του έργου τέχνης σας από διαφορετική οπτική γωνία είναι να δώσετε στον εαυτό σας μια νέα προοπτική. Εάν δεν μπορείτε να δείτε λάθη στη δουλειά σας, δεν μπορείτε να τα διορθώσετε. Εάν έχετε πρόσβαση σε έναν σαρωτή και έναν υπολογιστή, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε να σαρώσετε το έργο τέχνης σας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, ώστε να μπορείτε να το αναστρέψετε και να το δείτε από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οδηγούς σε προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών για να συγκρίνετε την προοπτική και να βεβαιωθείτε ότι η εργασία σας χτίζεται πάνω σε μια σταθερή βάση.

Άσκηση ανάποδου σχεδίου

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε λίγη από αυτές τις νέες γνώσεις που αρχίζετε να χρησιμοποιείτε; Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε μια άσκηση σχεδίασης που πιθανότατα δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν. Αυτό που θα κάνετε τώρα είναι να προσπαθήσετε να σχεδιάσετε κάτι ανάποδα. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επιλέξετε ένα θέμα με το οποίο είστε εξοικειωμένοι και να το χρησιμοποιήσετε ως αναφορά για εργασία. Θα σας φανεί λίγο περίεργο στην αρχή, αλλά πιστέψτε με, θα αξίζει τον κόπο.

Για αυτό το παράδειγμα, ας φανταστούμε να σχεδιάζουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, ένα θέμα που είναι πολύ οικείο σε όλους μας. Το ανθρώπινο πρόσωπο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σχεδιάσετε, καθώς οποιοδήποτε λάθος κάνετε θα είναι πολύ προφανές σε όποιον κοιτάζει το σχέδιό σας. Έτσι, το ανθρώπινο πρόσωπο είναι κάτι που κάθε καλλιτέχνης μπορεί να χρησιμοποιήσει επιπλέον εξάσκηση στο σχέδιο για να το κατακτήσει.

Το πρώτο πράγμα που πιθανότατα θα παρατηρήσετε όταν σχεδιάζετε ένα πρόσωπο ανάποδα είναι ότι δεν νιώθετε πλέον σαν να σχεδιάζετε ένα πρόσωπο. Τα μάτια, οι μύτες, το στόμα και τα αυτιά φαίνονται πολύ άγνωστα ανάποδα, κάτι που θα αναγκάσει το μυαλό σας να το δει διαφορετικά. Αυτό είναι που θέλεις. Δεν θα είναι άνετο στην αρχή, αλλά θα σε κάνει καλύτερο καλλιτέχνη. Όταν σχεδιάζετε κάτι ανάποδα, βεβαιωθείτε ότι γυρίζετε το σχέδιο περιοδικά για να αναζητάτε λάθη.

Το ότι σχεδιάζετε ανάποδα δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να κάνετε λάθη. Γυρίζοντας το σχέδιό σας και κοιτάζοντάς το από διαφορετικές οπτικές γωνίες, θα εντοπίσετε αυτά τα λάθη ώστε να τα διορθώσετε. Είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι τις πρώτες φορές που θα προσπαθήσετε να σχεδιάσετε ανάποδα, θα δυσκολευτείτε, και αυτό είναι εντάξει. Το να αγωνίζεσαι σημαίνει ότι δεν είσαι ακόμα καλός σε κάτι, που σημαίνει ότι μαθαίνεις και αυτό είναι πάντα καλό.

Σχέδιο από φωτογραφική αναφορά ανάποδα

Εάν θέλετε πραγματικά να επεκτείνετε τις δεξιότητές σας ως καλλιτέχνης, αφιερώστε πολύ χρόνο σχεδιάζοντας όλα όσα μπορείτε να φανταστείτε ανάποδα.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αναφορά φωτογραφίας για να το κάνετε αυτό, και θα είναι δύσκολο το έλκηθρο στην αρχή, αλλά είναι μια επένδυση χρόνου που θα αποδώσει κάνοντάς σας καλύτερο καλλιτέχνη. Φανταστείτε να προσπαθείτε να σχεδιάσετε ένα αστικό τοπίο ανάποδα ή ένα τοπίο.

Οτιδήποτε σχεδιάζετε από μια φωτογραφία ανάποδα θα σας προκαλέσει γιατί σας αναγκάζει να σχεδιάσετε αυτό που βλέπετε, όχι αυτό που γνωρίζετε. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι όταν σχεδιάζετε αντικείμενα, με τα οποία είστε εξοικειωμένοι, κάνετε αυτόματα υποθέσεις ενώ εργάζεστε.

Πιθανότατα δεν γνωρίζετε καν το γεγονός ότι το κάνετε αυτό, αλλά πιστέψτε με, το γνωρίζετε. Όταν σχεδιάζετε ανάποδα, ο εγκέφαλός σας δεν έχει χρόνια εμπειρίας για να κάνει αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες θα σας αναγκάσουν να σχεδιάσετε μόνο αυτό που βλέπετε μπροστά σας. Αυτό θα βελτιώσει τις ικανότητές σας στην παρατήρηση, κάτι που θα σας διευκολύνει να σχεδιάζετε ρεαλιστικά θέματα στο μέλλον.

Προτεινόμενα είδη τέχνης

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar